joi, 13 martie 2014

Fantasticele sicrie din Ghana



   Pe înfierbântatele şi aglomeratele străzi din Accra, capitala Ghanei, se pot găsi numeroşi comercianţi de coşciuge; coşciuge cioplite în formă de ciocan, peşte, maşină, telefon mobil, găină, cocoş, leopard, leu, canoe, nuci de cocos, elefanţi, sticle etc. 
   Pentru tribul Ga din zona de coastă a Ghanei, înmormântările sunt ocazii de întristare, dar şi de sărbătoare. Oamenii Ga cred că, atunci când cineva apropiat le moare, trece de fapt într-o altă existenţă – iar tribul se asigură că face acest lucru cu stil. Oamenii Ga îşi onorează morţii prin coşciuge viu colorate, care le celebrează modul de viaţă. Motivul principal pentru care sunt ​​folosite astfel de sicrie elaborate pentru funeralii lor se explică prin convingerile religioase cu privire la viaţa de apoi. Ei cred că moartea nu este sfârşitul şi că viaţa continuă în lumea cealaltă în acelaşi fel, ca şi pe pământ.
   Sicriele sunt astfel proiectate încât să reprezinte un aspect din viaţa defunctului, cum ar fi o maşină în caz că a fost şofer, un peşte dacă a trăit lângă mare sau o maşină de cusut pentru o fostă croitoreasă. De asemenea, aspectul coşciugului poate simboliza virtuţi sau vicii, pasiuni sau temeri.
   Multe forme de sicrie evocă, de asemenea, proverbe, care sunt interpretate în moduri diferite de către Ga Acesta este motivul pentru care aceste sicrie sunt numite sicrie proverbiale (abebuu adekai), sau în limba Ga "okadi adekai".
   Aceste obiecte colorate, care s-au dezvoltat din cele palanquins figurative, nu sunt doar simple sicrie, ci au fost considerate adevărate opere de artă, fiind prezentate pentru prima dată unui public occidental mai larg în cadrul expoziţiei Leş Magiciens de la terre, la Muzeul Naţional d'Art Moderne la Paris în 1989.
   Sicriele figurative sunt produse doar la comandă. Fiecare meşter artizan angajează unul sau mai mulţi ucenici, care efectuează o mare parte a lucrării. Acest lucru permite artistului să lucreze la mai multe sicrie simultan. În general, acestea sunt realizate din lemnul unui copac local, wawa. Din motive de durabilitate, produsele fabricate pentru muzee sunt construite din lemn de mahon sau un alt lemn de esenţă tare, de înaltă calitate
   Este o industrie de mare angajament, dar şi foarte bănoasă. Un sicriu din categoria celor menţionate poate costa şi 400 de dolari, echivalentul salariului mediu pe un an de zile în Ghana.
   Sicriele fantezie sunt văzute doar în ziua de înmormântare, atunci când acestea sunt îngropate cu decedatul.
Sursa: Amuzingplanet











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.