duminică, 28 noiembrie 2010

Gradina magica - Bruno Torfs

Bruno Torfs este de origine din America de Sud. La varsta de 15 ani a plecat impreuna cu familia in Europa, in cautarea unei vieti mai bune. Bruno a devenit artizan, dezvoltandu-si constant mestesugul si creandu-si identitatea artistica. Creatiile sale sunt impregnate de caracter, fiind opere de cultura. Bruno a evoluat ca artist, calatorind in intrega lume singur sau impreuna cu sotia sa.
Bruno a imortalizat momente din calatoriile sale prin arta. Schita mereu oameni si decoruri, peisaje si lucruri vazute in calatorii. Schitele erau mai apoi transformate in opere de arta. Isi vindea tablourile in expozitii organizate in propria casa. Acesta era stilul lui de viata pana cand a decis sa se mute in Australia si sa isi realizeze visul de a crea o gradina de sculptura care urma sa devina o atractie pentru intreaga lume.
In Melbourne Bruno a cumparat proprietate in Marysville. Satul victorian reprezenta locatia ideala, fiind localizat langa o padure, perfecta pentru gradina pe care dorea sa o creeze. Bruno a petrecut ore intregi, zile si luni de munca intensa pentru a crea gradina de sculpturi pe care dorea sa o arate lumii intregi. Dupa cinci luni de munca, padurea a fost transformata intr-o gradina magica impanzita de sculpturi.
Parcul a gazduit si colectiile sale de arta. Familia lui Bruno Torfs a expus in gradina tablouri, sculpture de mici dimensiuni si schite aduse in Australia din Europa. Initial gradina continea doar cinsprezece piese de teracota. In prezent, in gradina se afla aproximativ o suta de opere de arta iar Bruno Torfs sculpteaza asiduu.
De curand, statul Victoria a fost devastat de incendii. Marysville a fost de asemenea afectat de incendii. Aici se afla gradina cu sculpturi a lui Bruno Torfs, care a folosit padurea ca galerie, pentru a expune peste 280 de sculpturi. Incendiu din Marysville a decimat munca de o viata a artistului. In 13 ani el a creat in Marysville o menajerie in aer liber alcatuita din gnomi sculptati din busteni sau sirene, cai si copii din teracota.
Gradina a fost distrusa in cea mai mare parte de catre un incendiu recent. Gradina a suferit pierderi importante dar o parte din opera pot fi salvate. Bruno impreuna cu familia sa intentioneaza sa reconstruiasca gradina si galeria.
Site-ul web oficial al lui Bruno Torfs. http://www.brunosart.com/.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.