duminică, 28 noiembrie 2010

Teatrul National din Beijing


Teatrul Național din Beijing este amplasat în apropiere de Orașul Interzis.
Clădirea are cupola din titan și sticlă și dimensiunile: 212 m lungime, 143 m lățime și 46 m înălțime, fiind înconjurată de o lagună artificială, accesul făcându-se printr-un tunel. Opera din PekA­n, după cum o descrie arhitectul Andreu, este o perlă barocă pe apă.
Sticla devine un voal, care permite ca trecătorii se poate vedea în interior. Pe de altă parte, titanul este materialul care acoperă zonele ce rămân ascunse. Odată ajunși în cupolă, vizitatorii intră în trei zone principale: pentru operă, balet și dans, plus un spațiu pentru expoziții.

Marele Teatru Național a fost proiectat de arhitectul francez Paul Andreu și se află lângă piața Tian'anmen, la vest de Marea Sală a Poporului. Lucrările de construcție au început în decembrie 2001 și s-au terminat în iunie 2007.
Clădirea are structură de oțel și este acoperită cu sticlă și panouri de titan și are are formă unui ovoid. Iar o secțiune care coboară din vârf până la bază este construită ca o cortină de sticlă ce se poate deschide. Toată sticla este antiglonț. Recurgandu-se la nanotehnologii, sticla are o rezistentă specială la praf, prelingeri de apă și coroziune.

Ansamblul are o înălțime de 46,3 m, o adâncime de 32,5 m, o lungime pe axă est-vest de 212,2 m și cea sud-nord de 143,6 m, suprafața construită totalizând 210.000 mp. Sub această cupolă gigantică sunt acoperite trei construcții independente: sala de operă cu 2.416 locuri, sala de concert cu 2.017 locuri și cea de teatru cu 1.040 de locuri. Ele sunt legate prin coridoare suspendate și au pe terasele de deasupra lor alte spații pentru studiu, recreere ori diverse alte activități.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.