joi, 26 mai 2011

Un alpinist orb vede cu ajutorul limbii

   Erik Weihenmayer (Foto medalion) este orb de la vârsta de 13 ani, dar o tehnologie de ultimă oră îi permite nu numai să perceapă vizual lumea înconjurătoare, dar să facă şi ascensiuni, folosindu-se de informaţiile receptate cu ajutorul limbii.


    BrainPort este un dispozitiv electronic revoluţionar, lansat în urmă cu doi ani, şi care permite nevăzătorilor să perceapă imagini cu ajutorul limbii.
   O cameră de luat vederi captează imagini pe care le transmite unui computer, iar acesta le prelucrează, transformându-le în serii de impulsuri electrice. Impulsurile sunt receptate la nivelul suprafeţei foarte sensibile a limbii, prin intermediul unui dispozitiv - comparat de designerii săi cu o "acadea electronică"- prevăzut cu sute de micro-electrozi. Prin fibrele nervoase, impulsurile sunt transmise apoi spre creier, care reconstituie imagini ale lumii din jur, nu detaliate precum cele percepute cu ochii de cei văzători, dar extrem de utile, totuşi, nevăzătorilor, pentru a-i ajuta să se orienteze.
   Graţie unui astfel de dispozitiv, Erik Weihenmayer poate, asistat de un prieten, să realizeze ascensiuni dificile, aparatul BrainPort ajutându-l să perceapă relieful suprafeţelor şi să găsească puncte de sprijin, după cum se poate vedea în videoclip.




   Erik Weihenmayer este primul alpinist nevăzător care a escaladat vârful Everest; de asemenea, a reuşit să urce toate cele 7 vârfuri ale competiţiei Seven Summits şi a realizat numeroase alte ascensiuni de mare dificultate, în ciuda handicapului său. este primul alpinist nevăzător care a escaladat vârful Everest; de asemenea, a reuşit să urce toate cele 7 vârfuri ale competiţiei Seven Summits şi a realizat numeroase alte ascensiuni de mare dificultate, în ciuda handicapului său.

NOTĂ: Material preluat de la "BBC" prin intermediul "Descoperă.ro". Mai multe despre Erik Weihenmayerputeţi afla de pe site-ul: 

http://www.abc.net.au/news/stories/2008/02/08/2158209.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.