joi, 14 martie 2013

Habemus Papam - Habemus Particula

Pe fluxul de ştiri "Yahoo! News România" a apărut un articol prin care am fost anunţaţi că omenirea a fost pusă în faţa unui al moment istoric, mai precis a doua zi după ce lumea creştină catolică (şi nu numai) lăcrimase cu bucurie după cel de-al 226-lea "HABEMUS PAPAM", prin alegerea şi desemnarea cardinalului argentinian Jorge Mario Bergoglio în fruntea Bisericii Catolice, drept Papa Francisc.
   Ei bine, al doilea moment major al istoriei noastre face referire la faptul că particula descoperită anul trecut în urma experimentului de la marele accelerator din Elveţia este indubitabil "Particula Dumnezeu", adică acel boson Higgs. Ce este "boson Higgs"? Deşi pe parcursul materialului de mai jos se încearcă o explicaţie, am făcut apel şi la definiţia postată pe Wikipedia:
 
 Bosonul Higgs, numit aşa după fizicianul scoţian Peter Higgs (în imaginea din dreapta - n.a) şi supranumit „particula Dumnezeu”, este o particulă elementară ipotetică din familia bosonilor, despre care se crede că face parte din mecanismul care conferă masă celorlalte particule elementare. Căutarea unei dovezi a existenţei sale a început în anii 1960. În prezent (2011) particula este căutată cu ajutorul acceleratoarelor de particule, în special cu acceleratorul LHC de lângă Geneva, Elveţia.
   Bosonul Higgs, dacă ar exista, ar putea fi să rezulte de la coliziunea a doi protoni de înaltă energie, dar ar avea o viaţă foarte scurtă, după care se dezintegrează în alte particule — încă un motiv de ce existenţa sa este greu de dovedit.

   Aşadar, la această dată, putem considera că bosonul Higgs există, la modul concret. Este, într-adevăr, incredibilă performanţa ştiinţei. Rămâne de văzut când, cui, cum şi cât va folosi "Particula Dumnezeu", formulare care, cu siguranţă va produce mult mai rapid efecte în rândul omeniri.  
    Iată şi articolul!

 
Cercetătorii de la Large Hadron Collider (Geneva) spun că sunt siguri că o particulă descoperită în iulie 2012 este mult căutatul boson Higgs, elementul care dă masă tuturor particulelor din Univers.
 
   Echipele care participă la cele două experimente destinate "vânării" bosonului Higgs, Atlas și CMS, au analizat din nou datele din iulie anul trecut.
   "Pentru mine, este clar că avem de-a face cu bosonul Higgs. Rezultatele preliminare din 2012 și studiile de acum demonstrează identificarea acestuia. Totuși, mai avem multe de studiat pentru a vedea ce tip de boson Higgs este acesta", a spus purtătorul de cuvânt al echipei care se ocupă de experimentul CMS, Joe Incandela.
   "Noile rezultate arată că bosonul Higgs este bine descris în Modelul Standard. E un rezultat mare. O să continuăm măsurătorile", a spus și purtătorul de cuvânt al echipei care se ocupă de experimentul Atlas, Dave Charlton, citat de BBC.

Ce este bosonul Higgs

   Particula Higgs, ultima piesă din enormul puzzle care este Modelul Standard, este greşit denumită "Particula lui Dumnezeu". Ar fi mai degrabă, spun cercetătorii, Particula Dumnezeu, deoarece ea ar fi misteriosul element care conferă masă tuturor celorlalte particule din Univers.
Dacă particula Higgs există, atunci Modelul Standard se confirmă, iar fizicienii pot explica pas cu pas formarea Universului. Apoi, pot confirma că materia vizibilă reprezintă doar 4% din materia din Univers, în timp ce materia şi energia neagră reprezintă restul.
   În urma Big Bangului, în timp ce Universul se răcea, s-a format o forţă invizibilă cunoscută drept câmpul Higgs. Teoria spune că, în timpul interacţiunii dintre particule şi câmpul Higgs, acestea obţin masă. De aici şi numele de particula Dumnezeu. Dacă nu ar fi ea, spune teoria, particulele ar zbura pur şi simplu prin cosmos, cu viteza luminii.
   "Mereu spunem că avem nevoie de particula Higgs pentru a explica existenţa masei. Dar adevărata importanţă a particulei este că ea dă sens acestui Univers", a explicat agitaţia enormă din jurul acestei particule cercetătoarea Tara Shears (Universitatea din Liverpool), citată de BBC.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.