joi, 28 martie 2013

Lisa Fittipaldi - pictura din beznă

Am primit pe email o propunere pentru rubrica "Incredibil" a Aqvilei şi pentru că mi s-a părut realmente incredibil subiectul am dorit să dau curs cât mai rapid postării unui material pe site, numai că ceea ce a fost într-o primă fază o propunere s-a dovedit a fi ulterior o provocare. Materialul de faţă este dedicat Lisei Fittipaldi, o persoană care până în anul 1995 ar fi rămas condamnată anonimatului, deşi se dovedise a fi o perfecţionistă în profesia sa de bază: analist financiar în cadrul unei firme corporatiste de renume internaţional, firmă la care ocupa una dintre cele mai înalte funcţii, cea de director executiv.
   De ce a devenit o provocare redactarea acestui articol? Pentru că, în mod normal, ar fi trebuit să încep cu o carte de vizită, cu o scurtă biografie a Lisei, măcar cu locul şi data naşterii. Totuşi, din câte se pare, presa este ahtiată după senzaţional oriunde în lume, iar în goana ei, a presei, după detalii picante omite exact esenţialul. Îmi este imposibil să vă spun unde şi când s-a născut Lisa Fittipaldi, deşi, la un moment dat, am găsit pe un site informaţia cum că "Lisa Fittipaldi s-a născut în Pontiac, Michigan, în anul 1948". Posibil să fie veridică informaţia, din moment ce pe un site-ul personal se spune că "În 2005, Lisa Fittipaldi ales să se mute în America de Sud pentru..."

   Până una alta, nu aceste date sunt importante pentru ca Lisa să fie menţionată în numeroase ziare şi reviste din lume sau să compară în diverse emisiuni de televiziune. Pe fondul unui nefericit accident degenerativ vascular, suferit în anul 1993, Lisa Fittipaldi şi-a pierdut vederea, iar în scurt timp nivelul de orbire nici nu mai putea fi măsurat, fiind considerat...absolut. Din acel moment, viaţa Lisei a început să se prăbuşească precum pisele de domino, de la slujbă şi până la speranţa de viaţă, pentru că este vorba despre o boală autoimună, cunoscută sub numele de "Sindromul Churg-Strauss". Contrar oricăror predicţii, Lisa Fittipaldi avea să înceapă în 1995, adică la doi ani după tragedia medicală, o nouă viaţă, dedicată picturii. Incredibil, nu?
   Ei bine, picturile realizate de Lisa au devenit în cel mai scurt timp de notorietate mondială, iar girul aprecierilor nu are drept cauză handicapul dobândit. ci chiar calitatea fără dubii regăsită în lucrările sale, care, în prezent, însumează aproape 400 de realizări artistice, ce pot fi achiziţionate contra unor sume consistente. A fost răsplătită cu premii şi distincţii din cele mai prestigioase, dar care, în sufletul său, aduc o palidă mulţumire. Deşi este oarecum împăcată cu soarta, Lisa încearcă să câştige o ultimă bătălie. Poate că victoria va fi târzie pentru ea, dar speră să o dobândească pentru alţii, pentru alte victime ale...beznei oftalmologice. Speranţele sale sunt legate de o fundaţie non-profit pe care a înfiinţat-o şi către care sunt dirijate toate finanţele încasate din vânzări sau din donaţii: THE MINDS EYE FOUNDATION.



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.