În nord-estul Germaniei, mai la sud de Berlin cu vreo 60 de kilometri şi la nord de Dresda (foste oraşe ale Republicii Democrate Germania), sub bolta uneia dintre cele mai mari clădiri de pe planetă, o companie malaeziană a construit un paradis tropical aproape incredibil de imaginat. Locaţia mai precisă este localitatea Krausnick, din districtul Dahme-Spreewald, în Brandenburg, ţinută la mare secret pe vremea Cortinei de Fier, fiind o bază militară a U.R.S.S pe teritoriul R.D.G. Imensa clădire nu a fost construită de ruşi, ci a fost „preluarea”, cu japca în 1945 a fostei fabrici aeronautice Briesen Airfield, înfiinţată în 1938, în plină nebunie nazistă. După reunificarea celor două state germane, Armata Roşie şi-a strâns calabalâcul şi a plecat, iar în 1995 firma Cargolifter AG a cumpărat aerodromul şi giganticul hangar pentru construcţia de dirijabile şi baloane cu aer cald. Afacerea nu a durat prea mult, astfel că în 2001 Cargolifter AG a intrat mai întâi în insolvenţă, după care a fost anunţat falimentul.
Ce se putea face cu acea construcţie, care risca să găzduiască inutil un volum de 5,5 milioane metri cubi de... nimic? Cine ar fi fost interesat de o clădire cu o lungime de 360 de metri, 210 metri lăţime şi o înălţime de 107 metri? Ce se putea face pe o suprafaţă de aproximativ 66.000 metri pătraţi... acoperiţi?
Ei bine, s-a făcut Tropical Island Resort, care găzduieşte cea mai mare piscină acoperită din lume, o pădure cu 50.000 de plante şi suficient spaţiu pentru zborul cu un balon cu aer cald. Cea mai mare pădure tropicală de interior, cu o suprafaţă totală de 10 000 de metri pătraţi şi un aqua-park de mari dimensiuni. Clădirea în care a fost amenajat parcul tematic Tropical Islands, numită Aerium, este a patra din lume ca mărime. Pentru construcţia ei au fost necesare peste 14.000 de tone de oţel, iar acoperişul nu este susţinut de piloni centrali, fiind astfel cea mai mare boltă de acest tip din întreaga lume. Temperatura ambientală este de 26 de grade Celsius, datorită domului de sticlă care acoperă zona. Dacă vremea de afară este frumoasă, domul este deschis, dar dacă este frig sau plouă, domul poate fi închis.
Din păcate, vizitatorii se plâng de preţurile foarte mari la orice, de la băuturi la hoteluri şi la taxele extra pentru a folosi toboganele cu apă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.