vineri, 24 ianuarie 2014

Comorile dintr-un apartament abandonat în 1942



   Pornind de la un material primit via e-mail, aveam să descopăr un fapt ce m-a făcut să exclam: INCREDIBIL.
   Ceea ce ar fi trebuit să fie un banal apartament, deţinut de o anonimă persoană, într-un timp cu o conotaţie istorică dezastruoasă pentru omenire, s-a transformat într-o descoperire de senzaţie.
   Madame de Florian a fost, din câte s-ar părea, o vedetă franceză, însă nimic nu este foarte clar. Unii spun că ar fi fost o actriţă, dar am găsit şi păreri cum că ar fi fost un fel de curtezană de lux, de altminteri o meserie destul de respectabilă la vremea anilor 1800 în Franţa, cu precădere la Paris.
   Ceea ce se ştie ceva mai sigur ar fi faptul că în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, ar fi părăsit metropola în mare grabă, încercând să se pună la adăpost de persecuţiile naziste prin sudul Franţei, părăsind apartamentul din Paris, situat în apropiere de Opera şi Palatul Garnier. Viteza cu care s-a consumat exodul este relevată prin faptul că din locaţia cu pricina n-a fost luat nimic masiv sau greu transportabil. Mobilierul, tablourile, decoraţiunile interioare, covoarele, deci cam toată agoniseala de până atunci a fost abandonată, dar cu intenţia evidentă ca, odată cu pacea, proprietara să revină acasă.
   Nu a mai revenit. Din 1942, apartamentul a rămas practic neatins, dar cu taxele plătite la zi, până în anul 2010, când un judecător executoriu a intrat în apartamentul pe care l-a găsit perfect conservat, chiar şi după atâta amar de vreme, după ce Madame de Florian s-a stins din viaţă, la vârsta de 91 de ani. Totul părea că nu a fost atins de timp. Nimic schimbat, nimic deteriorat, ci doar praf. Inclusiv piesele de taxidermie (împăiate), care, la acea vreme, confereau un statut de avuţie, de prosperitate, au fost găsite într-o stare excepţională.
   Surprizele nu aveau însă să se oprească aici, iar descinderea s-a lăsat cu un adevărat şoc, fiind descoperite adevărate comori: minunate opere de artă,cărţi, publicaţii şi extrem de valoroase antichităţi, adică aur curat pentru colecţionarii zilelor noastre. De departe, picturile semnate de Giovanni Boldini (1842-1932) au atras atenţia în mod deosebit. Printre lucrările sale a fost descoperită şi un portret realizat în 1888, în care Madame de Florian, într-o rochie de muselină roz, avea vârsta de 24 de ani. Relaţia dintre cei doi pare să fi fost destul apropiată, din moment ce postura de "muză" avea să se repete. Tabloul a fost ulterior evaluat la suma de 3,4 milioane de dolari, adică 2,1 milioane de euro.
   Apartamentul nu a fost deschis publicului, iar bunurile descoperite acolo nu au fost înstrăinate. 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.