duminică, 20 iulie 2014

China - satul realizat integral din lut


    Un parc cultural unic, făcut în întregime din lut a fost deschis pentru public pe data de 3 iunie 2011, în oraşul Tangshan, undeva în nord-estul Chinei, în provincia Hebei.
   Deşi are un istoric milenar oraşul a devenit cunoscut lumii în urma tragediei din anul 1976, când un cutremur de intensitate devastatoare, de 8,2 grade pe scara Richter, a ras practic de pe suprafaţa pământului zone întinse ale zonei şi a umplut cimitirele cu 242.419 de victime.


   În anul 2005, un localnic din cartierul Fengrun s-a gândit să ofere ţării sale o imagine cu titlul de unicat în lume, construind ceva cu totul special şi impresionant. Inspirat din monumentala pictură Qing Ming Shang He Tu realizată în secolul al XII-lea (1085–1145) de către artistul chinez Zhang Zeduan, omul de afaceri Qin Shiping, el fiind artizanul întregului proiect, intenţiona să transpună într-un amplu cadru statuar câteva fragmente din amintita lucrare, cunoscută lumii sub numele „Along the River During Ching Ming Festival”, într-o traducere aproximativă ar fi „De-a lungul râului în timpul Festivalului Qingming”. Tabloul, realizat în timpul dinastiei Song, a fost realizat panoramic, în accepţiunea modernă a tehnicii, la dimensiuni complet neobişnuite pentru acea vreme: 25,5 cm lungime × 525 cm înălţime.


   Provenind dintr-o zonă recunoscută pentru tradiţia produselor de ceramică, Qin Shiping dorea ca proiectul său să fie executat integral din...lut, la scara de 2:3 şi cu o acurateţe de 100% cu originalul, în care există 814 de oameni, 28 de bărci, 60 de animale, 30 clădiri, 20 de vehicule şi 170 de copaci.

   În anul 2008, Qin Shiping demarează punerea în practică a proiectului, formând o echipă compusă din doi experţi în sculptura din lut, cu o mare experienţă la activ, şi circa o sută de lucrători, deasemenea cu o calificare de excepţie în tehnica lutului. Chiar şi Qin a lucrat ca sculptor şi pictor la vârsta adolescenţei.


   Trei ani mai târziu, parcul Tangshan realizat integral din lut a fost finalizat. Întreaga realizare se întinde pe o suprafaţă ce măsoară 300 de metri lungime şi 60 de metri lăţime. Costurile exacte nu au fost făcute publice, însă prin 2009 Qin Shiping declarase că până la acea dată cheltuise deja peste 10 milioane de yuani, echivalentul a circa 1.545 milioane de dolari.

   Publicul vizitator din întreaga lume are la dispoziţie pentru vizitare străzi aglomerate, pline cu comercianţi şi furnizorii ce îşi cară cu căruţe marfa, oficiali de rang înalt şi trăsuri trase de cai şi multe case, dispuse pe mai multe rânduri. Toată realizarea poate fi apreciată la superlativ, însă nu au lipsit şi cei care şi-au pus problema efemerităţii întregului complex, întrebându-se dacă nu cumva ploile vor afecta sculpturile din lut.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.