marți, 11 decembrie 2012

Desoperire incredibilă! Planetă similară Pământului


La începutul lunii decembrie, o sumedenie de bloguri au preluat o ştire ca de "ultimă oră", dar nu înainte de a fi difuzată pe unele posturi de televiziune (le fac un mare serviciu dacă le trec sub anonimat), dat fiind faptul că de atunci au mai trecut doi ani. Conform obişnuinţei, fiecare postare avea să fie semnată de o altă persoană, deşi, la modul evident, ştirea a fost translatată prin procedura arhicunoscută, Copy/Paste. O redau integral:

  "Astronomii au descoperit o nouă planetă în sistemul solar, pe care au numit-o Gliese 581g. Aceasta este la 20,5 ani lumină de Pământ, în constelaţia Balanţa. A şasea planetă din acest sistem, Gliese 581g a oferit o surpriză de proporţii! Planeta este de 3 - 4,5 ori mai mare decât suprafaţa Pământului şi este alcătuită din rocă, nu din gaz! În plus, gravitaţia este de 1,1 - 1,7 ori mai mare decât cea a Pământului, concluzia experţilor fiind că planeta are atmosferă, însă aceasta este puţin mai deasă decât pe Pământ! Ultima şi cea mai fascinantă descoperire a astronomilor este că planeta are la suprafaţă o temperatură între -37 şi -12 grade Celsius, concluzia fiind că planeta este locuibilă!"

   Fără doar şi poate, ştirea despre o astfel de descoperire ţine de incredibil, cu atât mai mult cu cât practic ar pune punct enigmei referitoare la singularitatea noastră în Univers. Răsfoind Internetul pentru mai multe informaţii, am făcut şi eu o "descoperire", pe Wikipedia

"Descoperirea a fost făcută la sfârşitul lui septembrie 2010 şi, datorită numeroaselor asemănări, Gliese 581 g este considerată ca fiind o planetă soră a Terrei, având şanse reale să adăpostească viaţă. Detectarea planetei într-un timp atât de scurt confirmă convingerea cercetătorilor că mai există multe stele cu planete eventual locuibile şi că procentajul acestora depăşeşte 10 % din toate stelele.
Steaua Gliese 581 şi sistemul ei planetar fac parte din galaxia noastră, Calea Lactee, din constelaţia Balanţa. Masa planetei Gliese 581 g este de 3-4 ori mai mare ca a Pământului, iar raza o depăşeşte pe cea a Terrei de 1,5 ori. Gravitaţia pe planetă este asemănătoare cu cea a Pământului. Orbita planetei este foarte aproape de un cerc (la fel ca şi cea a Pământului), iar o rotaţie completă în jurul soarelui ei o face în doar 36,6 zile pământene."

   Aşadar, Gliese 581g (sau Gl 581 g) este o exoplanetă (planetă extrasolară) şi a fost descoperită de către sonda spaţială Lick-Carnegie Exoplanet Survey, după un deceniu de observaţie. Poate că pentru cei mai mulţi dintre locuitorii planetei nu înseamnă nimic faptul că o altă planetă, fie chiar şi această Gliese 581g, poate găzdui viaţă. Deocamdată, cercetătorii se rezumă doar la termenul de "viaţă", într-o formă oarecare, pentru că "radiografia" planetei a relevat anumiţi parametri matematici, fizici şi chimici. Nimeni nu ar risca acum să avanseze idea biodiversităţii şi cu atât mai puţin să se aventureze spre ipoteze ce ar include forme inteligente. Ar fi pure speculaţii, fără susţinere ştiinţifică în acest moment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu