La începutul lunii decembrie, o sumedenie de bloguri au preluat o ştire ca de "ultimă oră", dar nu înainte de a fi difuzată pe unele posturi de televiziune (le fac un mare serviciu dacă le trec sub anonimat), dat fiind faptul că de atunci au mai trecut doi ani. Conform obişnuinţei, fiecare postare avea să fie semnată de o altă persoană, deşi, la modul evident, ştirea a fost translatată prin procedura arhicunoscută, Copy/Paste. O redau integral:
"Astronomii au descoperit o nouă planetă în sistemul solar, pe care au numit-o Gliese 581g. Aceasta este la 20,5 ani lumină de Pământ, în constelaţia Balanţa. A şasea planetă din acest sistem, Gliese 581g a oferit o surpriză de proporţii! Planeta este de 3 - 4,5 ori mai mare decât suprafaţa Pământului şi este alcătuită din rocă, nu din gaz! În plus, gravitaţia este de 1,1 - 1,7 ori mai mare decât cea a Pământului, concluzia experţilor fiind că planeta are atmosferă, însă aceasta este puţin mai deasă decât pe Pământ! Ultima şi cea mai fascinantă descoperire a astronomilor este că planeta are la suprafaţă o temperatură între -37 şi -12 grade Celsius, concluzia fiind că planeta este locuibilă!"
"Descoperirea a fost făcută la sfârşitul lui septembrie 2010 şi,
datorită numeroaselor asemănări, Gliese 581 g este considerată ca fiind o
planetă soră a Terrei, având şanse reale să adăpostească viaţă.
Detectarea planetei într-un timp atât de scurt confirmă convingerea
cercetătorilor că mai există multe stele cu planete eventual locuibile şi că procentajul acestora depăşeşte 10 % din toate stelele.
Steaua Gliese 581 şi sistemul ei planetar fac parte din galaxia noastră, Calea Lactee, din constelaţia Balanţa.
Masa planetei Gliese 581 g este de 3-4 ori mai mare ca a Pământului,
iar raza o depăşeşte pe cea a Terrei de 1,5 ori. Gravitaţia pe planetă
este asemănătoare cu cea a Pământului. Orbita planetei este foarte
aproape de un cerc (la fel ca şi cea a Pământului), iar o rotaţie
completă în jurul soarelui ei o face în doar 36,6 zile pământene."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.