sâmbătă, 22 decembrie 2012

Willard Wigan - arta din gaura acului


Willard Wigan s-a născut în luna iunie a anului 1957, în oraşul englez Birmingham.

   Singurul artist din lume care poate sculpta la o asemenea scară este Willard Wigan. De la un copil traumatizat, dislexic (este un deficit de un anume grad, în recunoaşterea şi înţelegerea textelor scrise, tipărite sau de mână), a făcut trecerea la cel mai apreciat creator de miniatură din lume al tuturor timpurilor. Nu e de mirare că pentru a realiza o astfel de operă, Willard îşi încetineşte dramatic bătăile inimii şi respiraţia prin meditaţie, putând astfel să îşi coordoneze fără greşeală mâinile creatoare.
   La şcoală, Willard Wigan nu a dus o viaţă uşoară din cauză că suferea de dislexie şi era criticat în permanenţă de către profesori. Astfel, s-a refugiat în imaginaţia sa şi a creat o lume fantastică. Treptat personajele sale au reuşit să se ascundă de ochii lumii în urechea unui ac de cusut sau pe un ac de gămălie.
   Willard Wigan face cele mai mici sculpturi din lume, pe care le expune în casete dotate cu microscoape. Pentru a fi mai uşor de mânuit, sculpturile minuscule sunt, de regulă, puse în gămăliile unor ace. Wigan a realizat scene celebre din sport, filme sau politică. Cea mai apreciată lucrare este o copie după Michelangelo a statuii lui David, făcută dintr-un singur grăunte de nisip... 
   Scame, bucăţi minuscule de sticlă, un fir de praf... orice nimic poate deveni ceva folositor pentru sculpturile sale. Chiar dacă în ceea ce priveşte materia primă costurile nu sunt mari, o lucrare presupune trei luni de muncă şi mult autocontrol. De exemplu, în timp ce Willard Wigan lucra la piesa cu Alice în Ţara Minunilor, i-a sunat telefonul, a inspirat pentru o clipă şi a inhalat-o pe Alice. Artistul lucrează între bătăile inimii sau foloseşte mişcarea pe care bătaia inimii o produce în corp pentru a adăuga detalii personajelor sale. Incredibil, nu-i aşa? 
   Povestea “microscopică” a englezului Willard Wigan a început pe când avea cinci ani. Atunci i-a venit ideea să construiască apartamente pentru furnici. Le-a ademenit cu zahăr, iar furnicile s-au mutat acolo fără să le intereseze dacă e nevoie să plătească vreo chirie. Le-a construit apoi pălării şi încălţăminte, probabil tot gratuit.
   Totuşi, nu se poate vorbi despre „gratuitate” oricând în arta sa, după cum nu toate piesele din colecţiile sale sunt de vânzare. Trebuie ştiut faptul că o lucrare, când este scoasă la vânzare, poate avea un preţ de pornire în jurul a 40.000 de dolari. 









Marilyn Monroe

 David
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.