vineri, 25 octombrie 2013

Dependenţa de muzică - diagnostic medical


   Un suedez în vârstă de 42 de ani, fan al muzicii heavy metal, a reuşit ceea ce mulţi nici nu-şi pot imagina. A convins autorităţile că nu poate trăi fără acest gen de muzică, iar acestea au clasificat dependenţa sa ca un handicap. Mai mult, acesta primeşte bani de la stat pentru a putea merge la concerte.

“De zece ani încerc să demonstrez că am un handicap. În final trei psihologi au decis că am nevoie de ajutor”

   Problemele lui ţineau de faptul că avea obiceiul de a părăsi locul de muncă pentru a merge la concerte, Roger Tullgren (Foto medalion) ajungând la peste 300 de concerte pe an. Acum el va primi bani din partea statului suedez pentru a merge la concerte, iar actualul şef, deosebit de înţelegător cu “boala” angajatului, îi va permite acestuia să îşi ia liber în orice moment

   Roger Tullgren, din Hassleholm (sudul Suediei), tocmai a început să lucreze cu jumătate de normă într-un restaurant local. Întrucât dependenţa de muzică heavy metal i-a influenţat multe aspecte ale vieţii, Serviciul de ocupare a forţei de muncă a fost de acord să-i plătească o parte din salariul său.

   Rockerul susţine că anul trecut a mers la aproape 300 de concerte, lipsind multe ore de la serviciu. În cele din urmă, sătul de absenţele sale, angajatorul l-a dat afară. Dar, bărbatul a găsit înţelegere la psihologi, în urma unei evaluări, dependenţa sa fiind clasificată ca handicap. Graţie acestei decizii, Tullgren are dreptul la un supliment de salariu de la agenţia locală de ocupare a forţei de muncă. Bărbatul a semnat un formular în care se precizează că stilul de viaţă heavy metal îl pune într-o situaţie dificilă pe piaţa forţei de muncă. Prin urmare, el are nevoie de ajutor financiar suplimentar. “Acum pot merge la interviuri de angajare îmbrăcat în hainele mele normale”, a declarat suedezul.


   Managerul de la noul său loc de muncă îi permite să meargă la concerte, atât timp cât el recuperează orele pierdute în alte zile. De asemenea, i-a permis să asculte heavy metal în timp ce lucrează. “Poate asculta muzică, dar nu prea tare atunci când există clienţi”, a spus acesta.

   Decizia autorităţilor a stârnit discuţii contradictorii. “Cred că este extrem de ciudat. Cu excepţia cazului în care există un diagnostic de bază, este absolut de necrezut faptul că agenţia de ocupare a forţei de muncă ar putea plăti pentru aşa ceva. Dacă cineva este dependent de jocurile de noroc, încercăm să-l vindecăm, nu să-l încurajăm”, a spus un psiholog din Stockholm.

   Henrietta Stein, director adjunct al agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă din regiunea Skåne, este, de asemenea, nedumerită de această decizie, “un interes în muzică” nu este de obicei suficient pentru a beneficia de prestaţii salariale.” Anumite cazuri sunt confidenţiale, dar, în general, există întotdeauna un motiv medical, care este bine documentat”, a spus ea.

   În prezent, Tullgren cântă la chitară şi bas în două trupe rock. “Unii ar putea spune că ar trebui să cresc şi să învăţ să ascult şi alte tipuri de muzică, dar eu nu pot. Heavy metal este stilul meu de viaţă”, a încheiat bărbatul.

Sursa: Suedeia.se

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.